1 Ocak 2015 Perşembe

Çanakkale'ye 11 Termik Santral Geliyor mu?

Çanakkale’de faaliyet gösteren 4 termik santrale ek olarak 11 termik santral için hazırlık yapılması tarihî ve turistik özellikleri bünyesinde barındıran kentte endişeye yol açtı. Termik santrallerin büyük bölümünün Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan bakir kalmış koylara ve bölgelere yapılacak olması kaygıları daha da artırıyor.



Temiz havası ve ormanları ile bilinen Çanakkale’de, çevreyi tehdit eden yeni termik santraller kurmak için başvurular hızla artıyor. İlde şu an dört termik santral faaliyet gösterirken, olumlu rapor alanlar ve yeni başvuruların da onaylanması durumunda bu sayı 15’e çıkacak. Şirketler, en çok Karabiga’da termik santral kurmak istiyor. Termik santral kurmak için firmalar adeta sıraya girmiş durumda. Birçok firma bölgede arazi bakarken, bazı firmalar başvurularını çoktan yaptı. Bölgede biri devlete ait olmak üzere dört termik santral faaliyet halinde. Dört firmanın başvurusu da olumlu ÇED raporu aldı ve birinin inşaat çalışması ise devam ediyor. Beş firmanın yaptığı başvurunun ise ÇED süreci devam ediyor. Çanakkale sınırları içinde termik santral kurmak için iki ayrı firma daha dosyasını teslim ederek başvurmuş durumda. Termik santrallerin en fazla kurulmak istendiği yer ise Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesi. Küçük ve sayfiye yeri özelliği taşıyan deniz kenarındaki beldede üç termik santral kurulacak. Adı 17 Aralık  2013 tarihli operasyonlarda geçen Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Cenal Elektrik Üretim AŞ’nin inşaatı bölgede devam ediyor. Yakınında santral kurması planlanan Sarıkaya Elektrik Üretim AŞ de olumlu rapor aldı. Yeni bir başvuruyu ise Biga’da faaliyet gösteren Doğtaş’ı bünyesinde bulunduran Doğanlar Yatırım Holding yaptı. Bu da diğer iki termik santralin yanında ve deniz kenarında yer alacak. Belde merkezine çok yakın olan bu santrallerin yanında bir de sit alanı bulunuyor. Kurulması durumunda beldeyle termik santraller iç içe olacak. Biga’daki santral sayısı da üçü faaliyette olmak üzere yeni başvurularla altıya çıkacak.
BÖLGEDE, FOKLAR YAŞIYOR
Karabiga’da termik santral kurulmak istenen bölgede bir süre önce Akdeniz foku görülmüştü. Daha önce caretta carettanın da görüldüğü bölgede bulunan Akdeniz fokunun dişi olduğu, Karabiga bölgesi ve Karaburun çevresinde hayatını sürdürdüğü belirtilmişti. Amatör kamerasıyla foku görüntülemeyi başaran Değirmenci’nin görüntüleri, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından incelendi. Vakıf Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, şu açıklamada bulunmuştu: “Marmara’da en son yedi yıl önce bir Akdeniz fokuna rastlamıştık. Bandırma adaları ve çevresi, potansiyel olarak fokların yaşama ve üreme alanları olarak biliniyor. Bu görüntüler gerçekten mutluluk ve umut verici; ancak balıkçıların foklara karşı hassas davranması gerekiyor. Muhtemelen birden fazla fok aynı bölgede yaşıyor.”
Zaman gazetesi: 
http://www.zaman.com.tr/bolge-haberleri_canakkaleye-11-yeni-termik-santral-sirada_2260199.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder